Zeytinlerimize hasatın arkasından ağaçlara koruma amacı ile bordo bulamacı atmanız tavsiye edilmektedir. Özellikle hasat sırasında sırık kullanmış üreticilerimizin kesinlikle bordo bulamacı atması gerekmektedir. Bordo bulamacı zeytinde sorun olan dal kanseri ve halkalı leke hastalıklarının ilacıdır. Bordo bulamacının hasat sonrasından itibaren 30 gün ara ile 4 uygulama yapılmasında çok büyük yararlar vardır. Kış mevsimi içerisinde oluşabilecek olumsuz hava koşullarına ve dona karşı ağacımızın bir nevi sigortası olmaktadır. Ayrıca bordo bulamacı kışın ağacımız dondan koruduğu gibi yazında kuraklığa karşı dayanıklılık kazandırmaktadır. Tüm bu olumlu yanlarını yanı sıra dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Dozunu ve zamanını iyi ayarlamak gerekir. Ortalama sıcaklıklar yaklaşık 20 C ye yaklaştığında bordo bulamacı atmak tehlikelidir.
Diğer bir tehlikesi de zeytinlerimizde ve zeytinyağlarımızda kalıntı sorunu oluştura bilme ihtimalidir. Geçtiğimiz senelerde üzümde ağır metallerden kurşun ve kadmiyum elementleri bulundu. İhracatta sorun yaşandı ve bazı ürünlerimiz AB’den geri gelerek ekonomik yönden bizlere zarar verdi. Temel sebebi bordo bulamacının yanlış kullanılmasıdır.
İşte bu yüzden bordo bulamacı atarken daha dikkatli atmalıyız. Özellikle zamanlamasını ve dozunu iyi ayarlamalıyız.
Gelecek yılın mahsulünün bu günlerde yapacağınız işlemlerle şekillendireceğinizi hatırlatır, bol ve bereketli yağmurlu bir kış mevsimi geçirmeniz dileği işlerinizde kolaylıklar dilerim.
11 Aralık 2009 Cuma
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)