31 Ekim 2010 Pazar

"zeytinyağında tağşiş analizleri seminerine davet"



"zeytinyağında tağşiş analizleri seminerine davet"

02.11.2010 salı günü saat 13.00 de başlayacak olan, BAÜ Edremit MYO tarafından düzenlenen zeytinyağında tağşiş analizleri seminerine katılımlarınız bizleri onurlandıracaktır.

yer: BAÜ Edremit MYO Seminer salonu - Edremit / Balıkesir

Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen TARİŞ ve Kooperatifçilik semineri 26 Ekim 2010 tarihinde Meslek Yüksekokulunun seminer salonunda gerçekleşti. Seminere TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal, TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Ürün Koordinatörü Işıl Çillidağ katıldı. Cahit Çetin konuşmasına kooperatifçiliğin önemi ile başladı. Ülkemizde ve dünyadaki örneklerinden bahsederek ekonomik olarak küçük üreticiler açısından önemini vurguladı. Kurulması sırasında yaşanan olayları duygusal bir şekilde anlattı. Köylünün ve küçük üreticinin küresel sermaye karşısında ezilmemesinin tek yolunun kooperatifçilik olduğunu söyledi. Özel sektör ile kooperatifler arasında sürekli bir rekabetin olduğunu, sermaye şirketlerinin paraya para kazandıran, kooperatiflerin ürüne ve emeğe değer kazandıran kuruluşlar olduğunun üstünü çizdi. Kooperatiflerin krizlerde çıkış kapısı olduğunu ve geleceğin tarım savaşları üzerine kurulduğunu söyledi. TARİŞ’in zeytinyağlarının kıymetli ve değerli olduğunu 33 kooperatifin yağının ayrı ayrı şişelenerek piyasaya sürüldüğü, pazardaki bazı firmaların zeytinyağlarının nerden olduğunu bilmez iken, TARİŞ markalı zeytinyağları kimin bahçesinden alınarak şişelendiğini bilmektedir dedi.

Cahit Çetin sözü Prof. Dr. Yaşar Uysal’a bıraktı. Uysal sözlerine mezun olunca firmaların ne gibi bir kişi ile çalışmak istediklerini anlattı. Derslerine daha dikkatli bir şekilde girmelerini ve ülkeye olan borçlarını okulu en yüksek derece ile bitirerek ödemeleri gerektiğini vurguladı. Daha sonra Işıl Çillidağ kalite güvence standartlarını yakaladıklarını TARİŞ markasının güvence olduğunu söyledi.

Soru cevap kısmında TARİŞ’lerde staj yapan öğrencilerin karşılaştıkları zorluklar konuşuldu. Başka Cahit Çetin her bir stajerin TARİŞ’in gönüllü müfettişi olduğunu kaliteyi yükseltmenin ancak bilimle olacağını söyledi.

Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen Ünal Irkdaş tarafından verilen “Zeytinyağı Üretim Teknolojisi” semineri Yüksekokulun Zeytincilik programı, Endüstri Meslek Lisesi’nin ilgili bölüm şefi ve hocaları ile değişik yerlerden gelen üreticilerin katılımı ile gerçekleşmiştir. Zeytinciliğin duayen ismi ülkemizdeki birçok fabrikada bulunan kontinü sistemlerin planlayıcısı ve kurucusu Alfa Laval Zeytinyağı Makineleri’nin Türkiye eski temsilcisi Ünal Irkdaş seminerine zeytinyağı üretim sistemlerini tanıtarak başladı. “En iyi makine zeytinyağına en az zarar veren makinedir, makinistte buna katkı sağlar” diyerek, makinistlerin bilmesi gereken, hiçbir kitapta yer almayan teknik pratik bilgileri dinleyiciler ile paylaştı. Dünyanın en kaliteli zeytinyağlarının en kaliteli meyvelerden üretilmesi gerekliliğini vurguladı. Zeytinyağının iyisinin kimyasal ve duyusal parametreler ile belirlendiğini belirtti. Kırıcı, aspiratör, yıkama ünitesinin kullanırken dikkat edilmesi gereken kısımlarını gösterdi. Ünal ırkdaş daha çok kitaplarda yazılmayan ince ayarları anlattı. Ayrıca dekantörün hassas bir makine olduğunu ayarlarının dikkatlice yapılması gerektiğini, zeytinyağının değerlerinin korunması gereken kısmın burası olduğunu anlattı. Separatör ve malaksörde sıcaklığa mutlaka dikkat edilmeli dedi. Katılımlarından ötürü Ünal Irkdaş’a yüksekokul tarafından zeytincilik ile ilgili bir kitap günün anısına hediye edildi.

mücahit taha özkaya semineri

Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Anayurdunda Zeytincilik” semineri, öğrencilerin, hocaların ve ilgililerin katılımıyla yapıldı. Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya seminere “Neden Zeytin?” cümlesiyle başladı. Zeytinin geçmişten günümüze gelen kadar geçen sürede neler yaşadığını vurguladı. Zeytin satmanın üretmek kadar önemli olduğunu söyleyerek bu işi profesyonel bir şekilde yapmak gerektiğini söyleyen Özkaya Dünyada zeytin üreten ülkelerdeki son gelişmelere de değinerek ülkemizde İOC ( Uluslar arası Zeytin Konseyi ) tarafından gen merkezi kurulabileceğini söyledi. Zeytin tarımında ülkemiz ile dünyanın karşılaştırmasını yapan Özkaya zeytin bahçelerine pulluğun kesinlikle sokulmamasını tavsiye etti. Seminer arasında ve sonunda öğrenciler ile sohbet eden Özkaya seminerden memnuniyetini yüksekokul idarecilerine iletti.