31 Ekim 2010 Pazar

Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen TARİŞ ve Kooperatifçilik semineri 26 Ekim 2010 tarihinde Meslek Yüksekokulunun seminer salonunda gerçekleşti. Seminere TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal, TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Ürün Koordinatörü Işıl Çillidağ katıldı. Cahit Çetin konuşmasına kooperatifçiliğin önemi ile başladı. Ülkemizde ve dünyadaki örneklerinden bahsederek ekonomik olarak küçük üreticiler açısından önemini vurguladı. Kurulması sırasında yaşanan olayları duygusal bir şekilde anlattı. Köylünün ve küçük üreticinin küresel sermaye karşısında ezilmemesinin tek yolunun kooperatifçilik olduğunu söyledi. Özel sektör ile kooperatifler arasında sürekli bir rekabetin olduğunu, sermaye şirketlerinin paraya para kazandıran, kooperatiflerin ürüne ve emeğe değer kazandıran kuruluşlar olduğunun üstünü çizdi. Kooperatiflerin krizlerde çıkış kapısı olduğunu ve geleceğin tarım savaşları üzerine kurulduğunu söyledi. TARİŞ’in zeytinyağlarının kıymetli ve değerli olduğunu 33 kooperatifin yağının ayrı ayrı şişelenerek piyasaya sürüldüğü, pazardaki bazı firmaların zeytinyağlarının nerden olduğunu bilmez iken, TARİŞ markalı zeytinyağları kimin bahçesinden alınarak şişelendiğini bilmektedir dedi.

Cahit Çetin sözü Prof. Dr. Yaşar Uysal’a bıraktı. Uysal sözlerine mezun olunca firmaların ne gibi bir kişi ile çalışmak istediklerini anlattı. Derslerine daha dikkatli bir şekilde girmelerini ve ülkeye olan borçlarını okulu en yüksek derece ile bitirerek ödemeleri gerektiğini vurguladı. Daha sonra Işıl Çillidağ kalite güvence standartlarını yakaladıklarını TARİŞ markasının güvence olduğunu söyledi.

Soru cevap kısmında TARİŞ’lerde staj yapan öğrencilerin karşılaştıkları zorluklar konuşuldu. Başka Cahit Çetin her bir stajerin TARİŞ’in gönüllü müfettişi olduğunu kaliteyi yükseltmenin ancak bilimle olacağını söyledi.