13 Kasım 2009 Cuma

BORNOVA ZEYTİNCİLİK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNÜNBÖLGELERE GÖRE ZEYTİN TAVSİYE LİSTESİ

Türkiye'de zeytin yetiştiriciliği yapılan 4 önemli ana bölge için,çeşitli araştırmalar ve gözlemler doğrultusunda, tavsiye edilmesiuygun görülen çeşitlerin listesi aşağıda verilmiştir.

Ege Bölgesi

Kuzey Ege: Ayvalık, Gemlik, Uslu, Domat, Çelebi(Eşek Zeytini)

Güney Ege: Memecik, Domat, Yamalak Sarısı, Erkence, Tavşan Yüreği,Manzanilla

Marmara Bölgesi

Gemlik, Karamürsel Su, Domat, Samanlı

Akdeniz Bölgesi

Batı Akdeniz: Tavşan Yüreği, Kan Zeytini, Büyük Topak Ulak(Çilli),Uslu, Gemlik

Doğu Akdeniz: Sarı Ulak, Büyük Topak Ulak, Halhalı, Gemlik, Ayvalık

Güney Doğu Anadolu Bölgesi

Nizip Yağlık, Kilis Yağlık, Halhalı, Edincik Su, Tavşan Yüreği,

Not: Güney Doğu Anadolu Bölgesi için Gemlik ve Ayvalık çeşitlerinindaha ziyade bölgede yer alan barajlar çevresindeki nisbi rutubetiyüksek bölgelerde yetiştirilebileceği özellikle Gemlik çeşidinden kuruyetiştiricilik şartlarında beklenen sonuçların elde edilemeyeceği dikkate alınmalıdır.