13 Kasım 2009 Cuma

ZEYTİN ve ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜ

Nizip Ticaret Odası Toplantı salonunda 9 Kasım2009 Cuma günü saat 10.30’da başlayan toplantıya çevre il ve ilçelerimizin sivil toplum kuruluşları yanı sıra Nizip ve Mut Kaymakamlarımız, Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü bürokratlarımız, EZZİB, sektörün çeşitli kesimlerine mensup kurum temsilcileri, Zeytindostu Derneği ve Gaziantep Milletvekilimiz Mehmet Sarı katılmışlardır.
Protokol konuşmalarında söz alan konuşmacılar pek çok konuyu ve Zeytin-Zeytinyağı ürünlerimizin Milli ürün statüsüne kavuşturulması değerlendirmiş sonrasında Nizip Antepfıstığı ve Zeytin Üreticileri Derneği tarafından bölge hakkında izleyicilere özet bilgi sunulmuştur.
Bölgeye uygun zeytin fidanı türlerinin tespiti ve Yeni teknoloji ile yapılabilecek olan hasat ve sıkım teknikleri bölümünde kuraklığa dayanıklı olmayan Trilye(gemlik)türünün çok yaygın olarak dikildiği ancak kuraklık nedeniyle mevcut zeytinliklerde önemli zararlar oluştuğunu, ve artık yeni plantasyonlarda tercih edilmediği, bölgeye adapte olmuş çeşitlerde kuraklıktan daha az zarar gördüğü, Kilis ilçesindeki koleksiyon bahçesindeki adaptasyon çalışmalarının Kilis’in bölgeyi tamamen temsil etmemesi nedeniyle sorun oluşturduğunu, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü tarafından Nizip yağlık çeşidinden 40 tip ve Kilis yağlık çeşidinden 30 tip gözlem altında tutularak seleksiyon çalışması yapıldığı ve çalışmanın ilk aşamasının bu yıl sonuçlanacağı, Nizip’teki mikroklima bölgelerinin var olması nedeniyle her yere aynı çeşidin tavsiye edilmesinin doğru olmadığı, bölgesel ve diğer çeşitlerin de aynı şartlarda yarıştırılarak bölgeye en uygun çeşitlerin üreticilerimize tavsiye edileceği, Suriye’den Saurani ve bölgemizde Saurani olarak bilinen ve yayılan ancak muhtemelen yine Suriye menşeli Qaisi-Kaissy çeşidi olduğu ve bölgesel çeşitlere önem verilerek çeşit karmaşasına son verilmesi ve fidan üretiminin zeytin politikaları içinde mutlaka yer alması, gen bankası oluşturulması ve sulama, toprak analizi ve benzeri diğer modern tarım uygulamalarının verime olan etkisi nedeniyle zeytincilik eğitimi verilmesi gerektiği, hasadın modern yöntemler ile ağaca zarar vermeden yapıldığında her yıl ürün almanın mümkün olduğu uygulayıcılar tarafından da anlatılarak değerlendirilerek gerekli mekanizasyonun köy tüzel kişilikleri tarafından veya ortaklaşarak satın alınabileceği değerlendirildi.
Sıkım tekniklerinde sektörümüze yönelik olarak Kırsal kalkınmalarda ve kalkınma Ajansı teşviklerinde yeni tesislere öncelik verilerek eski tesislerin ve teknolojilerinin yenilenememesinin yanlışlığı ve gıda üretimine uygun hale getirilmesinin gerekliliği değerlendirilerek ve bu konuda çalışmalar yapılması istendi.

Zeytinyağı depolama teknikleri ve bölgenin ihracat potansiyelinin değerlendirilmesi bölümünde çeşitli dış etkenlerden etkilenerek kalite kaybına uğramaması için zeytinyağının depolanmasının önemi, kromnikel ve cam kapların uygunluğu, tüketici ambalajında kısa sürede tüketime yetecek boyutlardaki ambalajın sağladığı yararlar, ürünün daha iyi değerlendirilmesinde ve saklanmasında tadım kurslarının coğrafi işaretlemenin ve yöresel markaların payı ve önemi değerlendirilerek ihracatta ve iç pazarda da stoklama tesis ve kurumlarının da gerekliliği, Çin fuarında Nizip Zeytinyağlarının tadımının yaptırılabileceği değerlendirildi.

Tağşiş ve kalite sorunu bölümünde markasız satışların ürüne ve üreticiye zararı, markalı satışlarda garanti mührü ve/veya emniyet bandı uygulamalarının tüketiciye güven sağlayacağı, Coğrafi İşaretle ve üretimi yapılan yağların ambalajları üzerinde Nizip Zeytin yağı logosu yapılarak ürünün korunması, konuyla ilgili olarak gerekli yasal düzenlemelerin ilgili kurumlar nezdinde acilen girişimde bulunulması değerlendirilmiştir.
Kamuoyunun bilgisine arz olunur.
Saygılarımızla

Hasan Köşklü Abidin Tatlı
Toplantı Moderatörü Toplantı Raportörü