9 Kasım 2009 Pazartesi

okulumun tanıtımı

Dünyanın en güzel zeytin ağaçlarının ortasında Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytin Endüstrisi Programı kurulmuştur. Dünyanın en lezzetli zeytinyağına sahip körfez bölgesinde ara eleman ve zeytinci yetiştirmeyi hedefleyen program bu sene ilk mezunları vermenin gururunu yaşamaktadır. Amacı zeytine ve zeytinyağına bağlı yeni nesiller yetiştirmek, zeytinin ve zeytinyağının uluslararası arenada en iyi şekilde temsil edilmesini sağlamak amacıyla gerek sofralık üretimde gerekse de yağ üretiminde ara eleman ihtiyacını karşılamaktır.
Meslek Yüksekokulu binasında Zeytincilik Enstitüsü de bulunmaktadır. Edremit Meslek Lisesinde Zeytin Endüstrisi Bölümü ile dünyada bir ilk gerçekleşmiş aynı şehirde hem lise düzeyinde hem de yüksekokul düzeyinde zeytinciler yetiştirmektedir. En iyiyi yakalamak için, piyasanın ihtiyaçlarına cevap vermek için her türlü çabayı gösteren eğitim kadrosu ile çalışmalarına devam etmektedir.
Yüksekokulumuz geçtiğimiz eğitim ve öğretim yılında öğrencilerinin ufkunu genişletmek, onlara daha kolay iş imkanları bulmak ve okulun ve zeytinin tanıtımı için Edremit Hasat Şenliği, Vinolive Zeytin ve Zeytinyağı Fuarı ve Mesir Şenliklerinde okulun tanıtılması ve öğrencilerin kendine güvenlerinin sağlanması amacıyla standlar açmıştır. İstanbul’da yapılan Organik Tarım Fuarına da öğrenciler ile günübirlik katılım sağlanmıştır.
Okul bahçesinde şu an Türkiye’de yetişen 37 çeşit zeytin fidanı dikilmiş, eylül ayından itibaren de bu sayı 130’ları bulması amaçlanmıştır. Fidanların bakımını da öğrenciler ve hocalar birlikte yapmaktadırlar. Öğrencilerimizin yetiştirme derslerinde teorik bilgilerini pratiğe aktarmaları için okul hemen yanında bulunan Mehmet Kocabalkan amcaya ait zeytinlikte kendilerine ait bir veya iki ağacı bulunmaktadır.
Programımızın amacı gereği laboratuar imkanlarımız her geçen gün daha da artmaktadır. Şu an tüm zeytin ve zeytinyağı analizleri yapılmaktadır. Öğrencilerimiz ise laboratuar derslerinde bütün analizleri uygulamalı bir şekilde öğrenmekteler ve üretici firmalara en iyi şekilde hazırlanmaktadırlar.
Okulumuzun üç adet bilgisayar laboratuarında boş vakitlerinde sanal ortamlarda araştırma yapma imkanları bulunmaktadır. Derslerin teorik kısmını bitirdikten sonra körfez bölgesinde bulunan fabrikalara teknik ziyaretlerde bulunmaktadırlar. Öğrencilerimiz yapmaları gereken stajlarını körfez bölgesinde bulunan firmalarda yapmaktadırlar. Stajyer öğrenci yollayamadığımız firmalar ise sürekli gerek iş, gerekse de stajyer öğrenci isteklerini bildirmektedirler.
Yüksekokulumuz sanayici – üniversite işbirliği çerçevesinde Zertum Doğal Zeytin ile protokol imzalamıştır. Ön görüşmeleri tamamlanmış diğer firmalar ile de önümüzdeki günlerde protokoller imzalanacaktır. Firmalarımızın sağlıklı ve bilimsel olarak zeytin ve zeytinyağı üretmesi sağlanacaktır. Okul içerisinde salamura ve zeytinyağı tesisi yapacak firmalar da davet edilmektedir. Yüksekokul olarak her türlü destek verilecektir.