13 Kasım 2009 Cuma

MEMECİK ZEYTİNİNİN ÖZELLİKLERİ

1-ADI :Taşarası-Aşıyeli-Tekir-Gülümbe-Şehir-Yağlık
2-ORİJİNİ :Muğla ili
3-COĞRAFİ DAĞILIM :İzmir-Aydın-Manisa-Denizli-Muğla-Antalya Sinop-K.maraş-Kastamonu’ya kadar uzanan geniş bir coğrafi dağılıma sahiptir.
4-MEYVE BÜYÜKLÜĞÜ :İri
5-MEYVE ŞEKLİ :Oval
6-OLGUN MEYVE RENGİ :Koyu vişne-siyah
7- OLGUN MEYVE ET RENGİ :Kabuk altındaki meyve eti vişne renginde olup çekirdeğe doğru açılır ve krem rengini alır.
8- OLGUN MEYVE ETİ SERTLİĞİ :Orta sertlikte
9-MEYVE BAĞLANTISI :Et - çekirdek bağlantısı oldukça kuvvetlidir. 10-ÇEKİRDEK BÜYÜKLÜĞÜ :Küçük
11-ÇEKİRDEK ŞEKLİ :Oval
12-FİZYOLOJİK ÖZELLİKLER :

a)Çiçeklenme Dönemi : 16 Mayıs-6 Haziran
b) Meyve Bağlama Dönemi : 20 Mayıs-11 Haziran
c) Yeşil Olum Dönemi : Ekim ayının ilk yarısıdır.
d) Siyah Olum Dönemi : 15 Kasım-15 Aralık
e) Üretilme Şekli : Çekirdeklerin köklenme oranı orta düzeyde olup aşılama veya yeşil dal çelikleri ile üretimi yapılabilir.
f) Etmenlere Karşı Duyarlılığı : Soğuk ve kuraklık gibi dış etmenlere karşı aşırı duyarlı değildir. Değişik çevre koşullarına uyum sağlayabilir. İyi giyimli olup budama hatalarına karşı kısmen toleranslıdır.

13-ÜRÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ: Ürünü yağlık ve sofralık olarak çok yönlü değerlendirilmeye elverişlidir. Yağı koyu yeşilimsi-sarı renkli ve kuvvetli meyve kokuludur. Kimyasal ve duyusal kalite kriterlerine göre Ayvalık çeşidinin yağlarından sonra yer alır. Yeşil olum dönemindeki meyveler İspanyol usulüne göre işlenerek dış Pazar isteklerine uygun nitelikte ürün elde edilir. Ayrıca Memecik Ege Bölgesi’nin siyah sofralığa uygun bir çeşidi olup yapılan çalışmalar sonucunda “Ripe Olive” işleme tekniğine göre de değerlendirilmeye elverişli olduğu tesbit edilmiştir. Çekirdeklerin çimlenme oranı yüksek olup çöğür elde etmek üzere tohumluk olarak kullanılabilir.